Toegankelijk openbaar vervoer

Internationaal openbaar vervoer toegankelijk voor 

mensen met een beperking

 

Het nieuwe internationale busstation in Maastricht is reeds geopend aan de achterzijde van het NS-station, aan de Meerssenerweg. Dit artikel geeft u meer informatie over de het busstation en de toegankelijkheid hiervan.

 

Flixbus is een van de maatschappijen die Maastricht nu via dit nieuwe busstation verbindt met een dertigtal Europese steden zoals o.a. Brussel, Parijs, Londen, Luxemburg en Praag. Daarnaast rijdt de maatschappij ook naar nabijgelegen vliegvelden zoals o.a. Keulen-Bonn en Frankfurt. Flixbus prijzen zijn vrij goedkoop en daarom een concurrent van treinverkeer. Daarnaast is Flixbus ook goedkoper dan vliegen voor sommige verder gelegen bestemmingen binnen Europa. Tickets zijn de koop via hun website: www.flixbus.nl. Hier is ook een overzicht van alle prijzen te vinden. Flixbus accepteert de Nederlandse begeleiderskaart, wanneer dit 24 uur voor de reis via hun klantentelefoon is aangegeven.

 

De Flixbus bussen zijn luxe en zijn o.a. voorzien van een toilet, coffee-corner en WiFi. Daarnaast is er ook een rolstoellift en een speciale plek in de bus voor rolstoelgebruikers. Ook accepteren zij hulphonden. Flixbus rijdt daarnaast met bussen die voldoen aan de strengste emissienormen van de EU. Op sommige trajecten rijden ze ook al met elektrische bussen.

 

Naast Flixbus, rijdt ook de IC-bus vanuit Maastricht naar verschillende steden. De IC-bus is onderdeel van Deutsche Bahn en verbindt Maastricht met Luik en Düsseldorf (Hauptbahnhof). Ook deze bus beschikt over o.a. een toilet, WiFi en een rolstoellift. IC-bus accepteer daarnaast ook hulphonden.

 

Kaartjes voor IC-bus zijn te koop via www.Bahn.com, www.nsinternational.nl  of via de Arriva-balie in het Maastricht treinstation. Arriva vertegenwoordigt Deutsche Bahn. Een enkele reis naar Düsseldorf kost €7,90. Wanneer u een nul-eurokaartje nodig heeft als begeleider met een begeleiderskaart, kunt u het beste een telefonische boeking maken van alle tickets bij NS-International. Zij zijn namelijk op de hoogte van de regeling omtrent het nul-eurokaartje en Arriva is dit niet. Mocht u toch al een ticket hebben gekocht bij de Arriva-balie of Deutsche Bahn, dan is het alsnog mogelijk om een nul-eurokaartje via NS-International te bemachtigen. NS-International is een paar cent duurder dan de Arriva-balie en Deutsche Bahn. Een andere optie voor IC-bus tickets en nul-eurokaartjes is het boeken via de Treinreiswinkel. Hierbij is het ook mogelijk om o.a. een hotel te reserveren.

 

 

Ook stopt de KLM-bus op het internationaal busstation in Maastricht. Deze bus heeft een verbinding met Schiphol en is gratis voor mensen met een vliegticket van KLM op dezelfde dag. Deze bus accepteert geen begeleiderskaart, omdat deze bus alleen te gebruiken is met een vliegticket. Het is niet bekend of deze bussen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, maar ze accepteren wel blindengeleide- of andere hulphonden.