Punt Uit!

Stichting Samen Onbeperkt en werk

Rondom het thema werk heeft Stichting Samen Onbeperkt het project Punt Uit! opgezet dat zich met name richt op beeldvorming. Er zijn kartonnen figuren gemaakt van mensen met een beperking, zichtbaar en onzichtbaar. Deze kunnen geplaatst worden in bijvoorbeeld de kantine of een centrale plek in het bedrijf. Er staan ook begeleidende teksten bij de figuren. Werknemers kunnen in een doos hun schriftelijke reactie/mening geven. Na afloop wordt er een bijeenkomst gehouden.

Door dit project willen we de discussie op gang brengen op de werkvloer. Bijdragen aan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen en positieve beeldvorming rondom mensen met een beperking.

 

Statement van Stichting Samen Onbeperkt over werk

Uit diverse evaluaties, maar vooral ook uit de dagelijkse ervaringen van betrokken organisaties, blijkt dat het voor mensen met een beperking moeilijk is om een baan te vinden. Dit komt met name door:

  • Een complexe mix van te veel doelgroepen, instrumenten, regels en uitzonderingen.
  • Onvoldoende begeleiding en ondersteuning.
  • Ingewikkelde regelgeving voor werkgevers.

De gevolgen voor mensen met een beperking zijn dramatisch. We constateren schrijnende gevallen en veel frustraties. Wij merken ook dat er onvoldoende inzicht bestaat bij maatschappij en politiek over de emotionele en sociale impact bij deze doelgroep en bij gezinnen.

 

Er wordt vanzelfsprekend gedacht dat werkgevers mensen zullen aannemen. De praktijk blijkt echter weerbarstig. Er worden ‘krenten uit de pap’ gehaald. Zijn werkgevers (en overheid) daadwerkelijk bereid om mensen volwaardig werk te bieden? Stichting Samen Onbeperkt blijft zich inzetten om deze knelpunten op de politieke en maatschappelijke agenda te houden.

 

Meldpunt

Heeft u verder nog vragen, loopt u tegen problemen aan of wilt u met iemand praten over dit onderwerp? Neem dan contact op met het Meldpunt. Bij het Meldpunt zijn ervaringsdeskundigen aanwezig van Stichting Samen Onbeperkt. Wij zorgen voor de juiste cliëntondersteuning. Dat doen we volledig onafhankelijk van de gemeente en we zijn niet verbonden met (zorg)aanbieders. We handelen uitsluitend in uw belang.