Seksualiteit

Mensen met een beperking of chronische ziekte hebben ook seksuele gevoelens.

Net als iedereen. Het ontplooien van seksualiteit gaat soms niet vanzelf. Dat kan verschillende redenen hebben. Een lichamelijke beperking of minder mogelijkheden om met anderen in contact te komen. Vaak speelt taboe en schaamte rondom dit onderwerp ook een rol. Stichting Samen Onbeperkt heeft aandacht voor dit onderwerp.

SAR

SAR staat voor Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling. Zij bemiddelt tussen mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, en professionals die tegen betaling intimiteit en seks verzorgen. Ook mensen met ASS horen tot de doelgroep van de SAR. Zij bemiddelt voor hetero’s, homo’s en transgenders met een beperking.

 

Aditi

Aditi is een advies- en informatiecentrum waar mensen met een fysieke en mentale beperking en hun omgeving (familie, zorgprofessionelen, begeleiders) terecht kunnen met al hun vragen over seksualiteit en handicap en/of seksualiteit en ouderen.

 

Daten

Daten en een relatie krijgen met iemand is niet altijd gemakkelijk als u een beperking heeft. Daarom zijn er speciale datingwebsites. Zoals uniek dating een landelijk relatiebemiddelingsbureau voor mensen met een licht verstandelijke beperking en/ of een vorm van autisme vanaf 18 jaar.

 

Flekszorg

Wanneer iemand met een beperking meer wilt dan alleen praten over seks dan kan een seksverzorgende uitkomst bieden. FleksZorg biedt sekszorg voor mensen met een beperking, afgestemd op persoonlijke behoeften en wensen. Soms is het mogelijk een vergoeding te krijgen vanuit de bijzondere bijstand als de noodzaak aangetoond kan worden. Dit verschilt per gemeente.

 

Speciaal voor jongeren

Op de website van Sense staat in het menu Veelgestelde vragen het kopje Beperking, ziekte en seks. Hier vind je meer informatie. 

De website abc date is voor mensen van 18 jaar of ouder met een verstandelijke beperking die willen daten.

Stichting Intermobiel is een digitale ontmoetingsplaats voor jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte die minder mobiel zijn. In het menu Thema’s staat onder het kopje Seksualiteit meer informatie.

Stichting HEPPIE Seks

Stichting HEPPIE Seks (Stichting Handicap En Promotie van Participatie Inclusie En Seksualiteit) is een initiatief van drie vrienden om iets te veranderen in de maatschappij. Ze willen het taboe dat heerst omtrent seksualiteit van fysiek beperkten doorbreken. Door middel van events, interviews, media aandacht, onderzoek en social media willen zij mensen laten nadenken over dit onderwerp en het vooral ook bespreekbaar maken. Zodat mensen met een fysieke beperking zich vrijer kunnen voelen hun seksualiteit te uiten, hun beproevingen hieromtrent te bespreken en hulp te zoeken.

 

LHBTI en een beperking

Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (lhbti) met een licht verstandelijke beperking en hun omgeving kunnen terecht bij het COC Limburg.

 

De keerzijde

Seksuele intimidatie door hulpverleners komt helaas voor. Bij seksuele intimidatie in de hulpverleningsrelatie gaat het om situaties waarbij de hulpverlener de relatie tot de hulpvrager in seksuele of erotische zin misbruikt. Bespreek dit met iemand die u vertrouwt of de klachtenfunctionaris van de betreffende hulpverleningsorganisatie.

Heeft u onveilige seks gehad, dan bestaat het risico op een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Laat u in zo’n situatie testen. Voor vragen over soa’s en soatesten kunt u terecht bij uw huisarts of de GGD in uw gemeente. 

 

 

Vragen of advies

Heeft u vragen of bent u op zoek naar advies? Neem dan contact op met Wiel Buijs via het Meldpunt. Stichting Samen Onbeperkt zorgt niet voor bemiddeling bij seksualiteitsvragen.